ATA SHOW 2018 (27.1.2018)
Archery Trade Association trade show pidettiin tammikuun 11. – 13. Indianapolissa Indianassa. ATA Show´hun kokoontuvat joka vuosi valmistajat, kauppiaat, median edustajat ja muut jousiammunta- ja jousimetsästysalan ammattilaiset ja aktivistit eri puolilta maailmaa.
Tuoteuutuuksien ja hyvien messutarjousten lisäksi voi kolmen päivän aikana käydä kuuntelemassa erinomaisia luentoja niin teknisistä asioista kuin jousiammunnasta ja bisneksen kehittämisestäkin. Show´n yhteydessä järjestetään myös lukuisia kokouksia, näin myös Euroopan Jousimetsästysfederaation kohdalla. EBF:ää edustivat ”perinteisesti” presidentti Anders Gejer ja 1. varapresidentti Juha Kylmä.
Uudet jouset ja muutkin tuotteet ovat viime aikoina olleet yhä aiemmin myynnissä, jopa jo lokakuussa myydään seuraavan vuoden malleja. Aiemmin uutuudet nähtiin ATA Show´ssa. Tämä saattaa olla harmillista, jos on juuri metsästyskauden alussa ehtinyt ostaa kuluvan vuoden mallin ja hetken päästä hyllyssä on rivi uusia vuosimalleja – vaikka erot ovatkin yleensä marginaalisia.
Muutamia mieleen jääneitä uusia tuotteita
Messuilla ei aina ole mitään erityistä, kaikkien huomion saavaa tuotetta tai tuotteita. Tällä kertaa sellainen kuitenkin oli, nimittäin Garmin A1i -tähtäin. Tähtäimessä on laseretäisyysmittari, eikä siinä vielä kaikki, kun etäisyys on mitattu, ilmestyy tähtäimen linssiin tarkalleen mitatulle etäisyydelle sopiva tähtäinpiste. Jos kohde liikkuu, voi vaikka täydessä vedossa skannata etäisyyttä ja ampua metrilleen oikealla tähtäinpisteellä. Linssiin ilmestyy kahvakäden etusormella kytkintä painaen punainen piste, jonka maaliin kohdistamalla mitataan etäisyys ja jonka jälkeen saadaan oikeassa kohdassa oleva tähtäinpiste. Tähtäin huomioi myös jousimetsästäjälle tärkeät kulmat. Kaikki arvailu voidaan siis jättää pois. Entä jos sumu tms. estää mittauksen? Silloin voidaan valita käyttöön esiasetetut tähtäinpisteet vaikkapa 10 metrin välein, kuten tavanomaisessa metsästystähtäimessä. Eikä tässä vieläkään kaikki – kone kommunikoi muiden Garmin-laitteiden kanssa. Voisi kuvitella, että laite komistaa kohta useimpien jousimetsästäjien jousia, mutta kun USA:n hinnat ovat 750 -1000 dollaria, jäänee kapistus monella hankkimatta. Laitetta oli helppo käyttää ja se on todella nopea.
Jos Garminin hinta harmittaa, voi tyytyä toiseen, yli puolta halvempaan IQ-tähtäimeen, jossa myös on lasermittari. Tämä tähtäin on varustettu viidellä tavanomaisella tähtäinpiikillä, joista metsästäjän on osattava valita sopiva kullekin etäisyydelle.
Yksi mieleen jäänyt uutuustuote on NAP Mantis Ground Blind -piilokoju. Erikoisen mallinen, edestä korkeampi koju on juuri jousimetsästäjälle sopiva. Erikoisen muotonsa ansiosta koju varmasti ”maastoutuu” tavanomaista telttaa paremmin. Kojun ikkuna-aukoissa on eräänlainen mustista kuminauhoista muodostettu verkko, jota voi avata nauhoja venyttämällä haluamaansa malliin. Kojuja on kahta eri kokoa, joista kannattaa valita suurempi, koska siinä on ampuma-aukot myös ylöspäin ja riittävän alhaalla vaikkapa sorsapassiin. Lisäksi suuremmassa mallissa sopii heilumaan hieman pidemmänkin jousen kanssa kattoa tökkimättä.
Kärjet, sulat, valonokit ym. olivat sitä samaa kuin ennenkin. Mainittakoon kuitenkin, että Bohning on valmistanut matalampi profiilisen Heat-sulan, jolla voidaan välttää kontakti usein liian lähelle jännettä tuleviin kaapeleihin. Sulka on jäykkää materiaalia, 2,5” pitkä ja 0,41” korkea. Sulka saattaa vaikuttaa liian pieneltä kiinteäkärkiselle metsästyskärjelle, mutta se pyörittää nuolta hyvin ja riittää oikein säädetyssä jousessa myös kiinteille kärjille. Ole käyttänyt Heat-sulkia, jopa suurempien kaksiteräisten German Kinetics -kärkien kanssa ongelmitta. Vanha luottosulka Blazer on silti yhä suurmenestys.
Nuolissa ei myöskään ollut mitään superuutuutta. Easton Full Metal Jacket on lisännyt 4-, 5- ja 6-millisten sarjaan vanhan retro camo-kuosin ajalta, jolloin XX75 vihreä-harmaa-ruskea väritys oli lähes ainoa metsästysnuolen väri. FMJ-sarjaan on lisäksi tullut 5-millisten luokkaan uusi supertarkkaan valittu FMJ Pro-putki erityisen vaativille asiakkaille. Kun perus FMJ maksaa USA:ssa noin 93 dollaria/tusina, maksaa Pro-versio 175 dollaria.
Jousista voisi yleisellä tasolla todeta, että moni malli ei ollut muuttunut tai muutokset olivat pieniä. Nopeuksilla ei tänäkään vuonna kilpailtu. Enemmän mainostettiin ammuttavuutta ja anteeksiantavuutta, joita molempia on erittäin vaikea tavallisen metsästäjän arvioida.
Yleisenä huomioina jäi mieleen, että kaaret (yleensä split-limb) ja kaaritaskut olivat entistä leveämmät ja useammissa jousissa oli jonkinlainen haarakaapeli myös alakaaressa. Tasapainoa oli yritetty parantaa sijoittamalla jousen painopiste alemmas, etenkin tapauksissa, joissa kahva oli sijoitettu alemmas nokinpaikan sijoittamiseksi keskelle jännettä. Siis, edelleen pyritään kehittämään ratkaisuja, jotka vähentäisivät kiertymistä ja pyörien kallistumista ja siten helpottaisivat jousen hienosäätöä. Parempi kehityssuunta kuin aiempi nopeuskilpailu.
Positiivisia mielikuvia jäi ainakin Hoytin lippulaivasta RedWRX Carbon. Ammuin kaikilla malleilla ja omaan käteen sopivimmalta tuntui RX-1, 32”. Muut RedRWX-mallit ovat 35-tuumainen RX-1 Ultra ja RX-1 Turbo (350 fps). Myös Hoyt oli lisännyt alapyörään eräänlaisen haarakaapelin, ei kuitenkaan tavanomaista yoke-kaapelia.
Darton vakuutti kuten aina. Uusi Spectra E on hienosti viimeistelty erittäin uskottava metsästysjousi. Darton on kiinnittänyt nyt yoke-kaapelit akselin päihin kaaren ulkopuolelle, kuten useilla muillakin valmistajilla. Erilliset haarakaapelit (yoke) on kytketty kaapeleihin pyörivän rullan kautta.
Gearhead oli entistä näyttävämmin esillä sekä taljajousineen että uusine take-down varsijousineen. Kun Gearhead-jouset olivat messuilla ensimmäistä kertaa, oli omakin reaktio hieman huvittunut, mutta nyt jousi on ansainnut asemansa huippujousten joukossa. Gearhed tunnetaan kalliina jousimerkkinä, joka on rakennettu huippumateriaaleista. Nyt sarjaan on tullut kukkaroystävällisempi Hunter-malli (USA:ssa 979 dollaria). Hunter-sarjassa on kolme mallia T18, T20 ja T24. Rungot ovat 6061 alumiinia ja värinä anodisoitu maan harmaa.
Myös G5:n Prime jousi on saanut rinnalleen uuden split-limb mallin, täysin uusitun Prime Logic -mallin. Tämä 31” (330fps) jousi on myös leveämpikaarinen ja jousen painopistettä on laskettu alemmas paremman tasapainon saavuttamiseksi. Aikaisempaan Primeen verrattuna myös ”rinnakkais-camit” ovat leveämmällä. Logic on erinomaisesti viimeistelty ja myös erittäin uskottava metsästysjousi.
Esillä ja ammuttavana olivat tietysti kymmenet muut jousimerkit, joilla kaikilla voi varmasti erinomaisesti harrastaa jousiammuntaa ja metsästystä. Tässä jutussa mainitut merkit ovat ehkä eniten seurattuja ja kalliimmasta päästä hintaskaalaa. Kelvollisen jousen varusteineen voi hankkia reilusti alle tuhannella eurolla, mutta hankkimalla tunnettujen merkkien lippulaivajousen ja siihen Garmin-lasertähtäimen ym. erikoisosat voi paketin hinta nousta 3-4000 euron tietämille. Enemmän seuratut merkit ja mallit tietysti paremmin ennustavat sitä mihin suuntaan jousikehitys on menossa.
Ja kyllä, myös perinteiset vastakaaret ja pitkäjouset olivat mukana – Bear, Samic ym. tutut. Valitettavasti edelleenkään eivät perinnepuolen custom-jouset ole esillä messuilla.
Mutta kyllä minusta jälleen ATA-Show’n ehdottomasti mielenkiintoisin laite oli RAMBO-polkupyörä kaikkine hienoine lisävarusteineen. Läskirenkaisessa Rambossa on sähkömoottori, jolla voi huristella peura peräkärryssä kevyesti kotiin, jos polkeminen ei maistu.
Juha Kylmä
ATA SHOW 2018 (27.1.2018)